Podotherapie Arendse
Welkom op de site van 
Podotherapie Arendse
Podotherapie Arendse.
PodoArendseNieuws.
Even voorstellen.
Het Onderzoek.
DTP.
Behandelmethoden.
Algemene adviezen.
Folders.
Vergoedingen.
Betalingsvoorwaarden.
Interessante links.
Contact / Route.
Algemene adviezen

 

Een blaar, wat nu?

Een blaar ontstaat door druk en wrijving. Het begint met lokale roodheid, maar als je niets aan deze eerste symptomen doet, kan er een vochtophoping ontstaan onder de opperhuid. Meestal is dit een helder vocht en noemen we het een gewone blaar. Een klemblaar is een ander soort en deze ontstaat juist door een korte, maar stevige druk van buitenaf (slag of stoot). Hierop kom ik in een later artikel terug.

Het ontstaan van blaren kan verschillende oorzaken hebben:

- Slecht passend schoeisel (te groot of te klein; te breed of te smal)

- Slecht passende sokken

- Sterk transpirerende voeten (zweetvoeten)

- Langdurige wandeltochten

- Afwijkende voetvormen (denk hierbij onder andere aan hamertenen, knobbels e.d.)

Blaren kunnen variëren in grootte en kunnen soms erg pijnlijk zijn. Zijn ze echter klein, dan kun je ze beter met rust laten. Het is immers afgesloten en steriel, dus kunnen er geen infecties plaatsvinden. Uiteindelijk drogen ze in en verdwijnen ze vanzelf weer. Als het pijnlijk is, kan er eventueel vilt omheen geplakt worden, om de druk te verminderen.

Als de blaar wel pijnlijk is, dan kan het nodig zijn de blaar door te prikken. Als je dit doet, was dan als eerste goed je handen en zorg voor een steriele naald. Als de blaar open is, kan het vocht er uit, maar kunnen bacteriën juist makkelijk toe slaan. Dus ook nadien goed schoonmaken met alcohol en goed bedekken, om de bacteriën geen kans te geven. Indien nodig kun je ook tape over de kwetsbare gedeeltes plakken, om de wrijving te reduceren.

Maar zoals altijd geldt met blaren ook: voorkomen is beter als genezen, dus kijk goed naar wat de oorzaak is geweest. Los de oorzaak op, door je bijvoorbeeld goed te laten adviseren over passende schoenen. Draag (vooral bij lange wandelingen) speciale wandel sokken en ga naar de podotherapeut als er sprake is van een afwijkende voetstand.